top of page

Házená vs. Handball

Možné se Vám to stalo také, ale dost často, když někomu řeknu, že hraji národní házenou, tak nastanou otázky typu: Ty jo, ty hraješ za nároďák? To jseš asi dobrá? a tak. Považuji tedy za nutné vysvětlit základní rozdíly mezi těmito druhy házené.

Národní házená vznikla v roce 1905 v Československu, v roce 1930 a 1934 se v ní konalo dokonce Mistrovství světa. Handball neboli házená má počátky v Dánsku a hlavně v Německu.

Základní a hlavní rozdíly:

Národní házená se hraje na venkovním hřišti, rozměru 45x30 cm, s větším, většinou koženým balónem na vysoké a úzké branky, hřiště je rozdělené na tři třetiny, počet hráčů jednoho týmu v poli je 7, útočící hráči nemohou do obranné třetiny a obránci do útočné, dochází tak ke hře na brankovišti tři na tři. Útočnici mohou probíhat brankovištěm, ale nesmí z něj střílet na branku, jeden obránce " bek" může také do brankoviště.

Na obrázcích níže jsou základní rozdíly vizuálně vyobrazeny.

Pokud o národní házené slyšíte prvně, tak považuji za důležité přijít se podívat na zápasy KNH MS Brno, protože v televizi ji jen tak neuvidíte. Zde je odkaz na seznam zápasů.

Budeme se těšit.

Rozměry hřiště

bottom of page